Taal

 

Taalontwikkeling

 Bij ongeveer zes maanden gaat het kind brabbelen, deze geluidjes lopen heel soepel over in geluiden met een betekenis. ('baba' wordt bijvoorbeeld 'papa')

 

Vroeg in de ontwikkeling leert een kind de geluiden en woorden een betekenis hebben. Dit is het taalbegrip; het kind kijkt al snel richting papa als wordt gevraagd 'waar is papa?'. Taalproductie is het nadoen van geluiden en later ook het nazeggen van woorden.

 

De ontwikkeling van het taalbegrip en de taalproductie verloopt normaliter vanzelf en in een vast patroon. Het tempo van de ontwikkeling verschilt per kind. Verder leren de kinderen dat bij het voeren van gesprekjes, je de ander moet aankijken en moet opletten wat de ander zegt.

 

 

 

 

Taalontwikkelingsstoornis (TOS)

Soms verloopt de taalontwikkeling niet soepel of niet ‘volgens schema’. Dit heet: een primaire taalontwikkelingsstoornis, hierbij is een achterstand ontstaan zowel in de ontwikkeling van het taalbegrip, taalproductie (woordenschat) als wel in de uitspraak van klanken en het gebruik van taal. Er zijn veel soorten spraak- en taalproblemen:

 

  • Woorden en zinnen worden wel begrepen, maar het kind praat nog niet.
  • Het kind heeft een kleine woordenschat: het weet niet hoe een voorwerp of handeling heet, maakt voor zijn leeftijd veel te eenvoudige zinnetje. 
  • Letters worden verkeerd uitgesproken, in plaats van G wordt er S gezegd of letters worden verwisseld: de K wordt een T.
  • Het kind slist of lispelt. 

 

Een kind kan ook een secundaire taalontwikkelingsstoornis hebben, deze taalstoornis is het gevolg van problemen in de aandacht en/of concentratie of staat in relatie met een verstandelijke handicap, een gehoorstoornis of een psychische stoornis.

 

 

Contactgegevens

Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden ze graag.

 

Logopedisch Centrum W.G.F. Snijders

Rondostraat 1 

3223 PB  Hellevoetsluis

 

De Struyten MC

Woordbouwerplein 1

3224 XL Hellevoetsluis 

 

Van Weel - Bethesda ziekenhuis

Stationsweg 22

3247 BW Dirksland

 

0181-321134

info@logopedie.nu

Openbaar vervoer: Buslijn 102, halte Bonseweg. Loop een klein stukje terug totdat u aan uw rechterzijde een bruggetje ziet. Loop dit bruggetje over en het grote eerste huis met vier verdiepingen aan de linkerzijde is het Logopedisch Centrum.