Hyperventilatie

 

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een wijze van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel of te diep geademd, waardoor extra veel koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Het gevolg hiervan is dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt. Het lichaam reageert hierop door duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaart men deze symptomen als zeer beangstigend. Het kan zowel bij kinderen als bij volwassenen optreden.

 

 

Acute en chronisch

Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) bijvoorbeeld na een ongeval of bij grote emoties. Maar vaak is er sprake van langdurige gevoelens van onzekerheid en angst. Hyperventilatie kan ook als chronische vorm, het is dan een manier van ademhaling geworden. Een verkeerde manier wel te verstaat. Vaak in combinatie met mondademen. Ook tijdens te snel en zonder pauzes praten kan hyperventilatie optreden.  

 

 

Wat doet de logopedist?

Door middel van onderzoek brengt de logopedist in kaart hoe de hyperventilatie tot stand komt of hoe deze in stand wordt gehouden. Tijdens de behandeling leert de logopedist de patiënt inzichten te verkrijgen in de problemen die de hyperventilatie tot stand brengen. En leert hem of haar deze problemen op te lossen. Er wordt het juiste adempatroon aangeleerd, zodat men weet hoe hij of zij in rust, tijdens het spreken en bij inspanningen moet ademen. Mocht zich toch een aanval voordoen, dat leert de patiënt hoe deze af te kunnen breken. Een groot gedeelte van de behandeling zal bestaan uit ontspanningsoefeningen.

 

Contactgegevens

Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden ze graag.

 

Logopedisch Centrum W.G.F. Snijders

Rondostraat 1 

3223 PB  Hellevoetsluis

 

De Struyten MC

Woordbouwerplein 1

3224 XL Hellevoetsluis 

 

Van Weel - Bethesda ziekenhuis

Stationsweg 22

3247 BW Dirksland

 

0181-321134

info@logopedie.nu

Openbaar vervoer: Buslijn 102, halte Bonseweg. Loop een klein stukje terug totdat u aan uw rechterzijde een bruggetje ziet. Loop dit bruggetje over en het grote eerste huis met vier verdiepingen aan de linkerzijde is het Logopedisch Centrum.