STEM en Adem

  • Stemklachten

Als je in het dagelijks leven je stem intensief gebruikt bij spreken en zingen, kan dit keelpijn en stemklachten opleveren. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Die vermoeidheid kan je  over je hele lichaam voelen.

Je kunt het gevoel krijgen van een brok, slijmpropje of kriebel in de keel dat je niet kunt wegslikken. De keel kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en is geïrriteerd. Deze klachten kunnen ook voorkomen bij veelvuldig keelschrapen en kuchen. Wij zijn getraind in het herkennen en behandelen van deze klachten. 

 

  • Onderzoek

Als een heesheid langer duurt dan 3 weken, is  een onderzoek door KNO-arts verstandig. Deze doet onderzoek naar de aard van de stemklachten. 

In nauw overleg met KNO-artsen nemen wij de behandeling van de stemklachten op. Tweemaal per maand is het stemspreekuur met KNO-arts J.A. Mulder uit Dirksland. Je kunt hier een online test doen naar de ernst van je stemklachten. Als je klachten hebt rond het zingen, vul dan deze vragenlijst in.

 

  • Ademhaling en hyperventilatie

Wat is hyperventilatie (HV):

Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel of te diep geademd, waardoor extra koolzuur (CO2) wordt uitgeademd. Het gevolg is dat het koolzuurgehalte in het bloed daalt en er een verandering in de zuurgraad van het bloed optreedt. Dit kan een heel naar gevoel geven. 

Hyperventilatie kan verschillende gevolgen hebben. Symptomen die vaak genoemd worden zijn duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Meestal ervaart men deze symptomen als zeer beangstigend. Hyperventilatie kan optreden als een plotselinge aanval (acute vorm) en als een vrijwel constante manier van ademen (chronische vorm). Deze vragenlijst helpt je bij de vraag op je hyperventilatie hebt.

 

 

Contactgegevens

Heeft u nog vragen? Wij beantwoorden ze graag.

 

Logopedisch Centrum W.G.F. Snijders

Rondostraat 1 

3223 PB  Hellevoetsluis

 

De Struyten MC

Woordbouwerplein 1

3224 XL Hellevoetsluis 

 

Van Weel - Bethesda ziekenhuis

Stationsweg 22

3247 BW Dirksland

 

0181-321134

info@logopedie.nu

Openbaar vervoer: Buslijn 102, halte Bonseweg. Loop een klein stukje terug totdat u aan uw rechterzijde een bruggetje ziet. Loop dit bruggetje over en het grote eerste huis met vier verdiepingen aan de linkerzijde is het Logopedisch Centrum.